Aksamitna zupka dla maluszka z urid dal
02:02
Zapraszam na kolejny przepis z cyklu "Pysznosci dla najmlodszych". Mysle ze juz na stale bede wrzucala przepisy dla maluszkow, chce pokazac wam ze maluszki, szczegolnie te wegetarianskie zaluguja i potrzebuja tresciwych pysznosci. Zupka ma w sobie same dobroci: marchewke, ziemniaczka, imbir, pora i dal, wszystko co potrzebne malemu lobuziakowi zeby mial sile i rosl jak na drozdzach :) Imbir jest szczegolnie wazny w tym daniu, pomaga on w trawieniu, jak wiadomo dal, soczewice i fasole moga byc wzdymajace (oj nie chcemy zeby nasz lobuz mial wzdecia, szczegolnie w nocy).
Skladniki:
1 srednia marchewka
10 plasterkow pora
1 maly ziemniak
1 lyzka stolowa urid dal
1/3 lyzeczki potarkowanego imbiru
1/3 kostki rosolowej (ja uzylam warzywnej organic)
Skladniki:
1 srednia marchewka
10 plasterkow pora
1 maly ziemniak
1 lyzka stolowa urid dal
1/3 lyzeczki potarkowanego imbiru
1/3 kostki rosolowej (ja uzylam warzywnej organic)
- warzywka pokroj w kosteczke, zalej 1 szklanka wody, dodaj urid dal i zagotuj. Do gotujacej wody dodaj imbir i kostke rosolowa. Gotuj do momentu az dal jest ugotowana (latwo rozgniata sie w palcach)
- Wystudz odrobine i zmiksuj w blenderze na aksamitny krem.
1 comments
Dla maluszka czy też nie, zupa zapowiada się smacznie. Sama lubię takie zupy-kremy.
OdpowiedzUsuń