Aromatyczne Biryani z Samphire
16:23
Ufff minelo sporo czasu od ostatniego wpisu, zycie sie toczy szybciej niz potrafie za nim nadazyc. Przeboje w pracy polaczone z zabkowaniem totalnie mnie wylaczyly z zycia zywych (tzn gotujacych).
Natychmiast sie poprawiam i wrzucam nowy przepis. Zdecydowanie jeden z ciekawszych i nie brakuje mu wigoru, kreatywnosci i piekna w prostocie.
Biryani to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw Indii. Przywedrowala do kraju z regionow Arabskich, pochodzenie potrawy wywodzi sie z Persji. Byriani jest daniem bardzo roznorodnym, otwartym na kreatywnosc. Wegetarianie jedza biryani z sezonowymi warzywami, najpopularniejsze jednak jest chyba biryani z miesem jagniecym.
Moja wersja jest wegetarianska, malzonek wegetarianin, Au Pair wegetarianka, syn wegetarianin... zostalam przeglosowana :)
Oprocz tradycyjnych warzyw uzylam rowniez warzywa/rosliny ktora wypatrzylam w tesco. Bylam tak ciekawa ze nie oparalm sie i musialam zaopatrzyc sie w pudeleczko...
Roslinka nazywa sie Samphire, zielone delikatnie chrupiace straczki z charakterystycznym slonawym posmakiem. Rosnie w regionach przymorskich, stad zapewne slony smak.
AROMATYCZNE BIRYANI Z SAMPHIRE I WARZYWAMI
Skladniki: na 3 osoby
Natychmiast sie poprawiam i wrzucam nowy przepis. Zdecydowanie jeden z ciekawszych i nie brakuje mu wigoru, kreatywnosci i piekna w prostocie.
Biryani to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw Indii. Przywedrowala do kraju z regionow Arabskich, pochodzenie potrawy wywodzi sie z Persji. Byriani jest daniem bardzo roznorodnym, otwartym na kreatywnosc. Wegetarianie jedza biryani z sezonowymi warzywami, najpopularniejsze jednak jest chyba biryani z miesem jagniecym.
Moja wersja jest wegetarianska, malzonek wegetarianin, Au Pair wegetarianka, syn wegetarianin... zostalam przeglosowana :)
Oprocz tradycyjnych warzyw uzylam rowniez warzywa/rosliny ktora wypatrzylam w tesco. Bylam tak ciekawa ze nie oparalm sie i musialam zaopatrzyc sie w pudeleczko...
Roslinka nazywa sie Samphire, zielone delikatnie chrupiace straczki z charakterystycznym slonawym posmakiem. Rosnie w regionach przymorskich, stad zapewne slony smak.
AROMATYCZNE BIRYANI Z SAMPHIRE I WARZYWAMI
Skladniki: na 3 osoby
- 2/3 kubka ryzu basmati
- 3 male ziemniaczki
- 1 mala marchewka
- 5 floretek kalafiora
- 5 floretek brokuly
- 1 garsc Samphire
- 1 duzy soczysty pomidor drobno posiekany
- 1/2 kubka zielonego groszku
- 1 cebula drobno posiekana
- 2 zabki czosnku
- 1 zielona papryczka chilli
- 1 lyzeczka potarkowanego imbiru
- 1/2 lyzeczki kurkumy
- 1 lyzeczka ziaren kuminu
- 2 czarne kardamony
- 4 gozdziki
- 1 laska cynamonu
- 1/2 lyzeczki proszku chilli
- 1 lyzka stolowa proszku kolendry
- 1/2 lyzeczki garam masala
- 5 lyzek stolowych mleka
- szczypta szafranu
- sok z polowy cytryny
- 2 lyzki stolowe ghee
- sol do smaku
1. W garnku rozgrzej ghee i na gorace wrzuc ryz, Podsmaz do momentu az wiekszosc ziaren zmieni kolor na bialy z przezroczystego. Zalej 1 litrem wody, dodaj gozdziki, karadamon i cynamon, sol (okolo 1 lyzeczke) i gotuj pod przykryciem az ryz bedzie aldente (ugotowany ale nie do konca). Odcedz na sitku i przelej zimna woda.
2. w drugim garnku ugotuj pokrojone warzywa (marchew, ziemniaki, kalafior, brokuly). Gotuj stopniowo dodajac w kolejnowsci najpierw ziemniaki i marchew, pozniej kalafiora i na koncu brokule. Warzywa powinny byc lekko chrupiace. odcedz na sitku i odstaw.
3. W dosc glebokim wooku rozgrzej 3 lyzki stolowe oleju, wrzuc kumin, gdy ten zacznie skwierczec i rumienic sie dodaj paste zrobiona z czosnku, imbiru i chilli. Smaz przez 1 minute i wrzuc cebulke. Przykrec ogien i smaz przez 5 minut po czym dodaj przyprawy sypkie. Smaz przez chwile po czym dodaj posiekanego pomidora i troszke wody (okolo 1/2 szklanki) duz przez 5 minut. Do tak przygotowanego sosu wrzuc wczesniej ugotowane warzywa i dobrze wymieszaj.
4. Ostatni etap :) na sos z warzywami rozsyp ugotowany ryz, tak aby pokryl sos zupelnie. Nie zapomnialam o mleku i szafranie wlsnie teraz jest jego kolej... mleko zagotuj (ja robie to w mikrofalowce) i wrzuc do niego szafran. Poczekaj okolo 3-4 minuty az pusci swoj piekny zloty kolor. Tak przygotowanym mlekiem wraz ze straczkami polej ryz.
Jak widac na zdjeciu chodzi o to zeby czesc ryzu byla zlocista a czesc, piekna swieza biela. Kolendra i zabierajcie sie do palaszowania :)
Biryani nie obejdzie sie bez raity... wideo przepis ponizej
3 comments
piękny blog! jestem pod mega wrażeniem! :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie widziałam takiego warzywa w Polsce. Jak to smakuje, do czego jest podobne? Intrygujące.
OdpowiedzUsuńA kiedy dodaje się samphire?
OdpowiedzUsuń