Molee - kokosowe curry z poludniowych Indii
01:29
Molee, curry pochodzi z regionu Keroli, pewnie dlatego tak bardzo je kocham. Przypomina mi piekne krajobrazy, delikatne owoce morza, powiew swiezego oceanicznego powietrza, palmy kokosowe zamykajace sie nad glowa tworzace magiczny tunel przez ktory w myslach plyne lodzia domem...
Tradycyjnie przygotowane jest z ryba, moja wariacja jest wegetarianska, jak zawsze przeglosowana musialam uledz. Nie narzekam jednak bo delikatnie chrupiaca cukinia nadala tej potrawie zupelnie nowej odslony. Zarowno warzywa jak i rybe dodaje sie pod koniec gotowania wiec tak naprawde wystarczy wlaczyc wyobraznie i mozna z jednego curry stworzyc serie pysznych dan na kazda okazje.
Molee - kokosowe, aromatyczne i mega uzalezniajace curry
Notka:
Tradycyjnie przygotowane jest z ryba, moja wariacja jest wegetarianska, jak zawsze przeglosowana musialam uledz. Nie narzekam jednak bo delikatnie chrupiaca cukinia nadala tej potrawie zupelnie nowej odslony. Zarowno warzywa jak i rybe dodaje sie pod koniec gotowania wiec tak naprawde wystarczy wlaczyc wyobraznie i mozna z jednego curry stworzyc serie pysznych dan na kazda okazje.
Molee - kokosowe, aromatyczne i mega uzalezniajace curry
1 mala cebula drobno posiekana
3 zabki czosnku potarkowane
400 ml mleka kokosowego
1 duza cukinia pokrojona w gruba kostke
2 papryczki chilli drobno posiekane
1 1/2 lyzeczki proszku kurkumy
1 lyzeczka mielonego kuminu
1 lyzeczka zproszkowanej kolendry
1/2 lyzeczki ziaren gorczycy
8 listkow curry + kilka do dekoracji
swieza kolendra
sol do smaku
szczypta cukru
olej do smazenia okolo 2 lyzki stolowe
1. Na rozgrzany olej wrzuc ziarna gorczycy (uwazaj beda chcialy uciec) po chwili dodaj cebulke. Smaz okolo 4 minuty na srednim ogniu po czym wrzuc czosnek i chilli, smaz przez kolejne 3 minuty.
2. wsyp przyprawy, dobrze wymieszaj i smaz na malym ogniu przez 3 minuty. Dodaj mleko kokosowe, liscie curry, sol i szczypte cukru. Prawie zagotuj, gdy pokaza sie pierwsze babelki przykrec ogien i duz pod pol przykryciem okolo 15 minut az wywar zgestnieje.
3 do srednio gestego curry dodaj cukinie, ta powinna dusiac sie w wywarze do momentu az jest pol miekka. Posyp kolendra i kilkoma listkami curry przed podaniem...
Notka:
aby zrobic curry rybne, wybierz ulubiony rodzaj ryby i dodaj zupelnie tak samo jak cukinie pod koniec gotowania. Pamietaj tylko aby nie rozgotowac ryby :)
3 comments
wygląda bardzo smacznie! rozbudza wyobraźnię, a dla niektórych wspomnienia ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje, faktycznie wspomnienia rozbudzilo, nasz hondymoon :)
OdpowiedzUsuńSwietne! Mysle, ze skusze sie wkrotce na rybna wersje - na szczescie nie musze sie martwic upodobaniami innych :)
OdpowiedzUsuń