Kurczak w sosie cebulkowo/kokosowym
06:14
Jejku jak ten czas leci, niedawno wrócilam z Indii a tu juz w Polsce urzeduje. Oczywiscie zazeram sie pysznosciami typu karkoweczka, szyneczka, zeberka ale kubeczki smakowe piszcza z tesknoty za curry. Mamusia zazyczyla sobie curry "jakies takie dobre z mleczkiem kokosowym", pomyslalam czemu nie cos wykombinuje. Oczywiscie przyprawy i produkty przyjechaly w pudle z Adriana samochodem, a bylo tego... uff az za duzo :) Nie bede sie rozpisywac, przepis ponizej...
Kurczak curry w sosie cebulowo/kokosowym
Skladniki: 4 osoby
4 piersi z kurczaka pokrojonych w kostke
½ kubka mieszanych mrozonych warzyw
1 czerwona papryka pokrojona w plasterki
2 cebule pokrojone w drobniutka kosteczke
2 zabki czosnku drobno pokrojone
1 lyzka ziaren kuminu (jeera)
½ lyzeczki ziaren musztardy
2 suche papryczki chilli namoczone
1 lyzeczka garam masala
1 lyzeczka kurkumy (tumeric powder)
3 lyzeczki proszku kolendry
2 lyzki stolowa soku z cytryny
1 szklanka mleka kokosowego
1 lyzka stolowa potarkowanych buraczkow (ja uzylam ze sloika)
Swiezy
koperek do dekoracji
Posiekane
orzechy nerkowca
Sol
do smaku
Szczypta
cukru
1. Rozgrzej olej w duzym garnku, dodaj ziarna kuminu i
musztardy. Po chwili wrzuc chilli, i
cebulke, dus na malym ogniu przez okolo 5 minut po czym dodaj papryke,
buraczki i czosnek. Dus przez nastepne
5-10 minut. Dolej pol szklanki wody i doprowadz do wrzenia.
2. Wsyp garam masala, kurkume i kolendre. Dobrze
wymieszaj i podsmaz tak utworzona gesta paste przez okolo 2 minuty. Dolej 1
szklanke wody i doprowadz do wrzenia. Nie zapomnij posolic wywaru. Gdy ten sie zagotuje wrzuc
kurczaka i dus pod przykryciem do ugotowania miesa.
3. Kontroluj gestosc, gdy jest taka potrzeba dolej
odrobine wody lub wywaru warzywnego. Na okolo 5-10 minut przed koncem gotowania
dodaj warzywa i mleko kokosowe. Przed podaniem udekoruj swiezym koperkiem i
orzechami.
4. Podawaj z ryzem lub plackami chapatti...mniamusne :)
ps. zostala nam jeszcze sprawa dzieciaczkow, o tym w nastepnym wpisie :)
.
10 comments
Wykorzystam niecnie ten przepis i to już w najbliższym czasie :-) Bardzo mi się podoba. I choć robiłam już nie raz curry z mlekiem kokosowym to to Twoje do mnie przemawia :-)
OdpowiedzUsuńdaj znac koniecznie jak Ci smakowalo :)
Usuńzrobiłabym, ale 2/4 składników brak;)
OdpowiedzUsuńpowiedz jakich to moze cosik zasugeruje :)
OdpowiedzUsuńach, Indie... jedno z moich największych marzeń :) wciąż do spełnienia. może zamieścisz jakąś małą recenzję? gdzie warto się zatrzymać, jaki hotel/nocleg, jakie i gdzie jedzenie i jak tam jest przepięknie i przekolorowo :)
OdpowiedzUsuńOlenko, swietny pomysl, obiecuje ze jak znajde chwile to napewno napisze o tym.
UsuńBardzo apetycznie wygląda :) aż cieknie ślinka :)
OdpowiedzUsuńdziekuje :)
UsuńPrzepis super:)Polecam :)
OdpowiedzUsuńRobiłam już go 2 razy i za każdym razem się zachwycam :)
Ostatnio dałam również ananasa ale nie dodałam mrożonych warzyw, ani buraczków ( bo akurat nie miałam :) i też było bardzo smaczne :)
-Klaudia
Dziekuje za opinie :) bardzo sie cieszę ze przepis trafił w Twoj gust i ze zainspirował do adaptacji. Napewno zrobię z ananasem bo brzmi swietnie.
UsuńPozdrawiam
Aneta