Paneer - Indyjski ser - jak go zrobić? wideo
15:29
Kochani, dzisiaj obiecany wideo przepis na zrobienie sera paneer. Pisałam o nim już kiedyś i serdecznie was zapraszam na ten wpis, jeden z pierwszych moich wpisów a co za tym idzie bez fotki jeszcze.
Powiem tak, dla mnie paneer to odkrycie życia! OOOOOO nieee, zdecydowanie nie wyolbrzymiam. Paneer to jest jeden z najgenialniejszych serów jaki jest. Zapytacie dlaczego... oto kilka powodów (jak dla mnie najważniejszych):
* Nie ma w nim absolutnie żadych dodatków, jest jak czysta kartka papieru, czeka żeby zapisac na niej swoją historię,
* Robiąc go samodzielnie w domu (co wam polecam bo jest to banalnie proste, wideo poniżej) można już na tym etapie stworzyć coś cudownego, wystarczy dać ponieść się wyobraźni i dodać np. grubo mielony pieprz, płatki chilli, ziarna kminu, ziarna gorczycy, zioła prowansalskie, oregano... kurka no co wam tylko wyobraźnia podpowiada!
* Ser ten ze względu na swoją strukturę idealnie nadaje się do gotowania, nie rozpada się. Można go śmiało dodać do wszelkiego rodzaju sosów, grilować, zapiekać, smażyć.
* Zrobienie go samodzielnie w domu, ma jakiś taki wymiar prawie jakby się człowiek cofał w czasie... (przynajmniej ja sie tak czuję). Jakaś taka dzika satysfakcja mnie ogarnia za każdym razem gdy go robię.
* Ciężko dostać dobry paneer w sklepach w Polsce, w niektórych miejscowościach graniczy to z cudem,
* najważnejszy... KOCHAM GO! :)
Jak już obejrzycie wideo i sami się przekonacie jak banalne jest zrobienie tego sera, polecam wam kilka przepisów co z nim dalej robić:
Paneer Makhani - wersja teściowej z groszkiem
Sag Paneer - czyli paneer ze szpinakiem
Paneer w sosie migdałowo/śmietanowym
Paneer Tikka - cudowny grilowany aromatyczny
Powiem tak, dla mnie paneer to odkrycie życia! OOOOOO nieee, zdecydowanie nie wyolbrzymiam. Paneer to jest jeden z najgenialniejszych serów jaki jest. Zapytacie dlaczego... oto kilka powodów (jak dla mnie najważniejszych):
* Nie ma w nim absolutnie żadych dodatków, jest jak czysta kartka papieru, czeka żeby zapisac na niej swoją historię,
* Robiąc go samodzielnie w domu (co wam polecam bo jest to banalnie proste, wideo poniżej) można już na tym etapie stworzyć coś cudownego, wystarczy dać ponieść się wyobraźni i dodać np. grubo mielony pieprz, płatki chilli, ziarna kminu, ziarna gorczycy, zioła prowansalskie, oregano... kurka no co wam tylko wyobraźnia podpowiada!
* Ser ten ze względu na swoją strukturę idealnie nadaje się do gotowania, nie rozpada się. Można go śmiało dodać do wszelkiego rodzaju sosów, grilować, zapiekać, smażyć.
* Zrobienie go samodzielnie w domu, ma jakiś taki wymiar prawie jakby się człowiek cofał w czasie... (przynajmniej ja sie tak czuję). Jakaś taka dzika satysfakcja mnie ogarnia za każdym razem gdy go robię.
* Ciężko dostać dobry paneer w sklepach w Polsce, w niektórych miejscowościach graniczy to z cudem,
* najważnejszy... KOCHAM GO! :)
Jak już obejrzycie wideo i sami się przekonacie jak banalne jest zrobienie tego sera, polecam wam kilka przepisów co z nim dalej robić:
Paneer Makhani - wersja teściowej z groszkiem
Sag Paneer - czyli paneer ze szpinakiem
Paneer w sosie migdałowo/śmietanowym
Paneer Tikka - cudowny grilowany aromatyczny
8 comments
nie znałam tego, podoba mi się, na pewno zrobię! zostaję u Ciebie na dłużej, coś czuję :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziekuję że zostaniesz na dłużej :) cieszy mnie to bardzo! już niebawem nowe wpisy, troszkę mnie prowadzenie firmy zakopało w obowiazkach
Usuńuwielbiam indyjski paneer, też rabie go w domu, dokładnie w ten sam sposób, polecam, jest pyszny :-)
OdpowiedzUsuńpodobno kiedys nasze babcie tak robiły ser, widac to nie tylko Indyjski sposób :)
UsuńGdzie można kupić paneer?
OdpowiedzUsuńo ilę się orientuję (bo od dawna już robię go sama) mozna go nabyc np na www.indiaonline.pl
UsuńNigdy nie robiłam, ale gdy tylko znajdę chwilę wolnego, na pewno wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńFajny artykuł. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń