Sag Paneer sooooooooo good baby ;)
06:00
Sag Paneer jest jedna z moich ulubionych potraw. Delikatny rozplywajacy sie w ustach ser, pikantny sos szpinakowy totalnie zaspokaja moje pragnienie zjedzenia tradycyjnego curry. Podany z paratha lub chapatti jest strzałem w 10tke gdy szukacie klasyki kuchni Indyjskiej :)
Sag Paneer
Składniki:
250g sera paneer pokrojonego w kostkę
3 łyżki stołowe soku z pomidorów
3 duże garscie świeżego szpinaku
2 łyżki stołowe smietany (18%)
1/2 cebuli pokrojonej w kostkę
1 łyżka stołowa pasty czosnkowo/imbirowej
1/2 lyzeczki kurkumy
1 lyzeczka garam masala
1 lyzeczka proszku chilli
1 1/2 lyzeczki proszku kolendry
Płatki chilli do dekoracji
2 łyżki oleju do smazenia
Świeża kolendra do dekoracji
Sól do smaku
Przygotowanie:
1. Szpinak wrzuć do gotujacej wody, na około 2 minuty, odcedz i przelej zimna woda (szpinak zachowa swój piękny zielony kolor). Wystudz i zmiel w blenderze.
2. Na rozgrzany olej wrzuć cebulke i smaz na średnim ogniu do zrumienienia, dodaj paste czosnkowo/imbirowa i smaz przez kolejne 2 minuty. Dodaj przyprawy, sol i sok pomidorowy.
3. Smaz na średnim ogniu do momentu aż olej przefiltruje sie przez pomidory i pasta zgestnieje. Dodaj paneer i zmielony szpinak. Całość dus na małym ogniu do momentu aż ser zmieknie. Przed podaniem dodaj kolendre, platki chilli i smietane.
Smacznego!!!
Sag Paneer
Składniki:
250g sera paneer pokrojonego w kostkę
3 łyżki stołowe soku z pomidorów
3 duże garscie świeżego szpinaku
2 łyżki stołowe smietany (18%)
1/2 cebuli pokrojonej w kostkę
1 łyżka stołowa pasty czosnkowo/imbirowej
1/2 lyzeczki kurkumy
1 lyzeczka garam masala
1 lyzeczka proszku chilli
1 1/2 lyzeczki proszku kolendry
Płatki chilli do dekoracji
2 łyżki oleju do smazenia
Świeża kolendra do dekoracji
Sól do smaku
Przygotowanie:
1. Szpinak wrzuć do gotujacej wody, na około 2 minuty, odcedz i przelej zimna woda (szpinak zachowa swój piękny zielony kolor). Wystudz i zmiel w blenderze.
2. Na rozgrzany olej wrzuć cebulke i smaz na średnim ogniu do zrumienienia, dodaj paste czosnkowo/imbirowa i smaz przez kolejne 2 minuty. Dodaj przyprawy, sol i sok pomidorowy.
3. Smaz na średnim ogniu do momentu aż olej przefiltruje sie przez pomidory i pasta zgestnieje. Dodaj paneer i zmielony szpinak. Całość dus na małym ogniu do momentu aż ser zmieknie. Przed podaniem dodaj kolendre, platki chilli i smietane.
Smacznego!!!
0 comments