Paneer Makhani - i nowinki na temat wideo

16:20

Jejuuuu jaka jestem podekscytowana!!!! Dzisiaj pelna para ruszyla edycja filmow. Dzieki Mackowi sa juz sklepane w calasc czekaja tylko na dodanie czolowki i listy skladnikow.
Nastepny wpis bedzie juz z wideo :) koniecznie zagladajcie.

Dzisiejszy przepis jest na Paneer Makhani, zdecydowanie jeden z moich ulubionych. Nie nalezy niestety to wersji nisko kalorycznej ale warto jest pochlonac te dodatkowe kalorie :)

Paneer Makhani


Skladniki: na 2 osoby
250g sera paneer pokrojonego w kostke 2cm
1 lyzeczka potarkowanego czosnku
1 lyzeczka potarkowanego imbiru
½ kubka mrozonego groszku
1 ½ cebuli potarkowanej lub zmielonej
3 lyzki stolowe smietany
2 lyzki stolowe masla
3 lyzki stolowe posiekanych pomidorow z puszki
1 lyzeczka garam masala
2 lyzeczki proszku kolendry
1 lyzeczka proszku chilli (lub do smaku)
Sol i pieprz do smaku
Ghee do smazenia
Swieza kolendra do dekoracji

  1. Na rozgrzane ghee wrzuc czosnek i imbir, podsmaz przez chwike i dodaj polowe masla oraz cebulke. Smaz na srednim ogniu przez okolo 5 minut do zrumienienia, po czym dodaj pomidory. Smaz przez okolo 4-5 minut po czym dodaj wszytskie przyprawy.  
  2. Gesta paste, ciagle mieszajac smaz przez okolo 1-2 minuty, po czym dodoaj pol szklanki wody. Do sosu wrzuc Paneer i dus razem do momentu az Paneer jest zupelnie miekki, dodaj groszek.  
  3. Tuz przed podaniem wlej smietanke, posol o posyp swieza kolendra



You Might Also Like

13 comments

  1. Musi być pyszne... lubię takie smaki, i jeszcze w dodatku wygląda, że nie jest trudne do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziekuje za odwiedziny, bylo bardzo smaczne, polecam przepis :)

      Usuń
  2. No to czekamy na filmy :) A ten paneer wygląda świetnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Skąd ty te skladniki bierzesz? z jakiejs kiepskiej indyjskiej restauracji??
    JAKI GROSZEK?? GDZIE SIE GROSZEK DAJE?? CHYBA DO ZUPY WARZYWNEJ a nie do Makhani!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czesc Kinga,
      dzeki za odwiedziny, Paneer Makhani znam z przepisuj mojej tesciowej ktora dodaje do niego groszek, czasami zamiast groszku np fasolke. Wiesz, doceniam fakt ze zapewne znasz inny przepis, to tylko swiadczy o tym ze kuchnia Indyjska jest zroznicowana i ze mozna ja interpretowac na wiele sposobow. Makhani to sos maslany (makhan - maslo w jezyku hinduskim), nie ma on nic wspolnego z groszkiem czy innymi dodatkami.
      Pozdrawiam
      Aneta

      Usuń
    2. Do tego nie dodaje żadnych groszków a tym bardziej fasolek!! Powtarzam - TO NIE JEST ZUPA WARZYWNA!!
      Mieszkam od dwóch lat w Indiach, mam męża hindusa więc oczywiście, że wiem jak się robi oryginalne Makhani. Nawet nie wyobrażasz jak się tu śmialiśmy z tego 'przepisu', który z indyjskim jedzeniem łączy najwyżej nazwa.

      Usuń
    3. Jak wspominalam w poprzednim komentarzu, to jest moja interpretacja tego dania. Nie chce byc nieprzyjemna ale widocznie fakt ze jestes w Indiach nie wnosi nic do sprawy. Dziwi mnie wrecz ze jestes tak malo otwarta na eksperymenty, w koncu gotowanie jest sztuka.
      Dziekuje za odwiedziny I uwazam temat za zamkniety.
      Aneta

      Usuń
    4. Dokładnie, to jest TWOJA INTERPRETACJA, wiec nie pisz ludziom, że to jest przepis na Makhani. Siejesz zwykłe kłamstwo.
      To, że mieszkam w Indiach wprowadza do sprawy dużo - np. to że moge poinformować ludzi czytających to, że ten przepis NIE JESTEM ORYGINALNY i jest tylko twoja INTERPRETACJĄ.
      I jestem bardzo otwarta na sztukę gotowania (jestem właścicielka restauracji) ale jak ktoś KŁAMIE w żywe oczy.

      temat uważam TERAZ za zamknięty.

      Usuń
    5. Gratuluje podejścia i wąskiego myślenia. Napisze tylko ze tak jak w Polsce placki ziemniaczane czy bigos sa nazwa potrawy tak i w każdej innej kuchni przepis końcowy jest zawsze interpretacja kucharza. Nie przecze ze twoja czy innej osoby bedzie inna więc nie wydaje mi sie ze należy tu sprawę rozdmuchiwac do takich proporcji. Moi czytelnicy szukają inspiracji i ta właśnie im daje.
      Pozdrawiam

      Usuń
  4. mniam mniam! :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Kinga weź już się więcej nie odzywaj.... ok ?

    OdpowiedzUsuń
  6. @Kinga Jabłońska, idź stąd trollu :)

    OdpowiedzUsuń

NEWSLETTER

Like us on Facebook

Instagram