kurczak peshawari - w sosie orzechowo/kokosowym

00:46

Mial byc kurczak korma ale uwiodly mnie orzechy :) uwielbiam polaczenie glebokiego smaku prazonego orzecha z delikatnym kokosem. Chilli dodaje kopniaczka i calosc tanczy kankana na moich kubeczkach smakowych.
Potrawa jest super latwa do wykonania a na pewno jest "show stoperem" i gdy zagosci na waszej kolacji, od gosci sie nie opedzicie. Czasami tak bardzo zaluje ze moj maz nie je miesa.

Kurczak Peshawari – w sosie orzechowo/kokosowym
Skladniki: na 2 osoby
2  srednie piersi z kurczaka pokrojone w kostke
½ duzej czerwonej cebuli posiekanej w kostke
2 zabki czosnku wycisniete przez praske
1 lyzeczka pasty z imbiru
3 lyzki stolowe mielonych migdalow
20 orzechow nerkowca, uprazonych na suchej patelni
3 lyzki wiorkow kokosowych
2 lyzki smietany 18%
½ kubka posiekanej swiezej kolendry i pietruszki
1 gwiazdka anyzu
4 straczki szafranu
1 lyzeczka ziaren gorczycy
1 ½  lyzeczki ziaren kolendry (corriander)
2 lyzeczki platkow chilli i szczypte do dekoracji
1 lyzeczka pasty tamaryndowca (moze byc sok z ½ cytryny)
1 plaska lyzka cukru
Ghee do smazenia
Sol i pieprz do smaku
Szczypta kurkumy (tumeric)

  1. W mozdziezu rozgniec anyz i ziarna kolendry. W malej miseczce namocz wiorki kokosowe we wrzatku, wrzuc szafran. Na rozgrzane ghee wrzuc gorczyce i gdy zacznie strzelac wrzuc cebuke i szybo zameszaj. Poddus do zrumienienia i dodaj czosnek z imbrem. Podsmaz przez chwilke i wrzuc migdaly, chilli,cukier, kolendre i anyz.  
  2. Po chwili dolej namoczony kokos wraz z woda i kurkume. Zamieszaj i dodaj kurczaka oraz orzechy nerkowca uprzednio rozgniecione.  
  3. Dus calosc pod przykryciem przez okolo 15-20 minut do ugotowania sie kurczaka. Przed podaniem dodaj smietane oraz swieze ziola. 


Przypominam o glosowaniu w konkursie Paczkomatow - Kuchnia 24/7 (kliknijciie tutaj aby zaglosowac na moje menu "cztery strony swiata").  
Jak glososwac opisane jest (tutaj)

You Might Also Like

8 comments

  1. A ja w ogole uwielbiam wytrawne dania z dodatkiem orzechow, a do tego jestem wielka fanka kuchni indyjskiej, wiec to jest cos w sam raz dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. "na pewno" a nie "napewno"

    "show stopper" a nie "show stoper"

    do tego interpunkcja

    Wiórki kokosowe mamy moczyć w "mieczce"?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziekuje bardzo za komentarz Anonimie. Blog moj jest o gotowaniu a nie o jezyku polskim. Juz kiedys otrzymalam podobny komentarz, moja odpowiedz brzmiala:
      Jestem poza Polska przez prawie 10 lat. W domu jak i w pracy posluguje sie tylko jezykiem angielskim. Staram sie pisac poprawnie aczkolwiek bledy zawsze jakies sie pojawiaja. Przywilej pisana z polskim slownikiem na laptopie nie jest mi dany, wiec staram sie jak moge. Nie chce byc niegrzeczna, nie zrozum mnie zle, nie o to mi chodzi. Chce tylko podklreslic ze gotuje a nie pisze. :) pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje za komentarz

      Usuń
  3. Aneto, przepis zapisałam do wypróbowania, zdecydowanie moje smaki. Dam znać jak wyszło, bo wygląda bardzo smacznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super, czekam na opinie :) (dorzuc troszke wiecej platkow chilli, mysle ze tak z pol lyzeczki)

      Usuń
    2. Pyszne było, tak pyszne, że nawet o zdjęciach zapomniałam, bo pachniało obłędnie, a ja byłam bardzo głodna :-) Zdecydowanie do powtórzenia.

      Usuń
    3. Margarytko, nawet nie wiesz jak sie ciesze ze Ci smakowalo :) mam nadzeje ze edziesz zagladac czesciej... buziaki

      Usuń

NEWSLETTER

Like us on Facebook

Instagram