Paneer Kottu Parotha....

13:51

Kottu parotha wywodzi sie tradycyjnie z poludniowej czesci Indii (Tamilnadu). Jest potrawa podawana najczesciej w czasie lunchu. Wersji tej potrawy jest tak wiele jak osob ja gotujacych. W indiach czesto dodawany jest do niej groch luskany oraz kokos. Moja wersja jest bardziej skupiona na warzywach i chyba bardziej jako dodatek do glownego dania..... wlasnie wpadalm na pomysl ze mozna by bylo sprobowac polaczyc Indie i Polske podajac kottu parotha z gulaszem :) (musze sprobowac tej kombinacji aczkolwiek bedac w ciazy nie wiem do konca czy bylaby dobra hahaha)

 
 



 
Ponizej przepis na Cytrynowo-Ogorkowa Raita, swietny dodatek do kazdego obiadu, nawet schabowego :)






You Might Also Like

5 comments

  1. trzeba bedzie sprobowac :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimie, daj znac czy Ci smakowalo :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Droga Aneto!!!
    Troche wiecej łopatologii w przepisie.
    Sprawdzilem wszystkie skladniki, super, brakuje mi tylko mustard seeds, no to hop do sklepu i zaczynamy gotowac. Kminek skwierczy w raz z innymi przyprawami na patelni. Poziom podniecenia rosnie z kazda dodana przyprawa, 'juz siedzi w ogródku , juz wita sie z gąska' A tu nagle WTF, awaria, jakbym w ryj dostal? tak po prostu usmarz placki paratha. Caly misterny plan sie sypie. Poszukac na internecie gdzies przepis na te placki, czy isc kupic gotowe, ale jak zostawic gotowanie w polowie,jakby w trakcie stosunku uslyszec, 'a smieci wyzuciles kochanie?' no i nie po to bawie sie w gotowanie aby kupowac gotowce. grrrrrr

    OdpowiedzUsuń
  4. don Komorniko, bez paniki skancz farsz robic i mozesz go spokojnie zostawic. Placki Paratha kupisz u hindusa (najlepsze sa shana paratha, polecam o smaku garlic). Na tyle farszu usmarz trzy na srednim ogniu przewracajac co 20-30 sekund z jednej strony na druga az beda rumiane i lekko chrupiace (bez oleju). Nic sie nie martw bedzie dobrze.... placki paratha to troche zajmujaca sprawa wiec lepiej je kupic jesli mozesz...

    OdpowiedzUsuń
  5. Jesli podajesz potrawe od razu to zmieszaj placki, jesli nie to podsmaz placki i dodaj przed samym podaniem. wczesniej podgrzej lekko paneer zeby byl podobnej temperatury.

    Kochany wiesz...kupowanie paratha nie jest tak do konca idziemy na gotowce.. wrzyce przepis na bloga niebawem to mozesz sobie porobic i pozamrazac swoje plauszki.

    OdpowiedzUsuń

NEWSLETTER

Like us on Facebook

Instagram