Migdalowy Kurczak z szafranem i pistacjami

06:27

Kaszmir, znany rowniez jako Szwajcaria Wschodu ze wzgledu na jego naturalne piekno, wisniowe kwiaty, pola szafranu, musujace rzeki i jeziora. Spokojny, z przepieknymi ogrodami, lakami przepelnionymi kwiatami i osniezonymi szczytami gor Himalai. Kaszmir jest jednym z bardziej znanych miejsc turystycznych Indii, ktore oferuje wiele atrakcji, takich jak jeziora, klasztory, pielgrzymki, wspomniana wczesniej przyrode. Mowi sie, ze wizyta w Kaszmirze dzieli zycie na dwie czesci - przed i po... 


Dania z tego regionu czesto zawieraja, orzechy, rodzynki, jogurt jako baze sosu. Kurczak nie jest zbyt czestym skladnikiem aczkolwiek jest swietna alternatywa dla tych ktorzy nie lubia jagnieciny (czesto spozywanej w tej czesci kraju). Dania, opieraja sie w duzej mierze na zaspokajaniu potrzeb organizmu zyjacego w chlodniejszym klimacie, odzwierciedla sie to w wielu potrawach miesnych oraz na bazie produktow mlecznych, bogatych w bialko. Sprzyjajace warunki atmosferyczne sprawily ze Kaszmir jest "szafranowym rajem" - pola szafranu rozciagaja sie wzdluz wyzyn dostarczajac ta jakze ekskluzywna i cudownie aromatyczna przyprawe. Jest ona czestym skladnikiem potraw tego regionu....


Aromatyczny kurczak tradycja wywodzacy sie z Kaszmiru (polnocne Indie)
Skladniki: 6 osob
3 srednie pokrojone w 2-3cm kostke piersi z kurczaka
310ml jogurtu naturalnego
1 srednia cebula, pokrojona w kostke
1 lyzka pasty czosnkowo/imbirowej
½ lyzeczki szafranu (namoczonego w 3 lyzkach stolowych goracej wody)
½ lyzeczki proszku corriander (koledry)
½ lyzeczki ziaren jeera (kumin)
4 zielone kardamony
4 gozdziki (cloves)
2-3 cm laska cynamonu
8 ziarenek pieprzu czarnego
¼ kubka zmielonych migdalow
¼ kubka drobno pokrojonych pistacji
¼ kubka swiezo posiekanej kolendry
3 lyzki stolowe oleju, lub ghee
Sol do smaku
platki migdalow do dekoracji

1.    Na suchej malej patelni (tadka pan) ztostuj zaznaczone na zielono przyprawy przez 20 sekund po czym zmiel w mlynku do kawy lub w mozdziezu (oprocz cynamonu)
2.    W wooku rozgrzej ghee i dodaj cebulke, jak zacznie brazowiec dodaj paste czosnkowo/imbirowa i smaz na malym ogniu przez 2 minuty. Po ich uplywie dodaj zmielone przyprawy i cynamon, wymieszaj. Odstaw z ognia i dodaj jogurt. Postaw znow na malym ogniu i poddus do momentu az ghee zacznie oddzielac sie od reszty mikstury
3.    Dodaj kurczaka, wymieszaj i zagotuj. Przykrec gaz, przykryj i dus na malym ogniu przez okolo 20 minut, mieszajac co jakis czas. Gdy kurczak jest miekki, dodaj szafran (wraz z woda), mielone migdaly, pistacje, sol i swieza kolendre. Poddus przez 5 minut i podawaj jak tylko sos zgestnieje. Posyp ztostowanymi platkami migdalow. 

You Might Also Like

0 comments

NEWSLETTER

Like us on Facebook

Instagram