Rajma - sycace curry z czerwonej fasolki
08:46Potrawa ta wywodzi sie z regionu Punjab gdzie jest czestym dodatkiem do potraw miesnych, podawana z ryzem lub chlebkiem naan jest wspaniala alternatywa polskiej fasoli po bretonsku (czasami dodaje do niej chorizo, hiszpanska paprykowa kielbaske, wtedy staje sie ona poprostu "jednogarnkowym daniem" na kazda okazje)
Czerwona fasoka jest doskonałym źródłem błonnika i kwasu foliowego w diecie. Jest rowniez bogata w białka, witaminy (witamina B1), fosfor, żelazo, magnez i witamine K. Rajma jest wspanialym dodatkiem do diety wegetarianskiej. Ugotowanie jej zajmuje nie wiecej niz 15 minut wiec dla zapracowanych mam w sam raz :)
Szybkie curry z regionu Punjab, sycacy dodatek do potraw miesnych
(uwielbiam jako dodoatek do ryzu biryani z kurczakiem)
Skladniki: 3 osoby
400g odcedzonej czerwonej fasoli z puszki
400g (1 puszka) pomidorow, zmielonych w blenderze
1 srednia cebula pokrojona w kostke
1 zielona papryczka chili
2 zabki czosnku ztarkowane badz wycisniete
1 lyzka soku z cytryny
1 lyzeczka ziaren Jeera (kumin)
½ lyzeczki proszku tumerik
½ lyzeczki proszku chili
½ lyzeczki garam masala
3 lyzki ghee lub oleju
Szczypta proszku asafoetida
swieza kolendra posiekana
Sol i pieprz do smaku
1. Na rozgrzane ghee/olej wrzuc Jeera, szczypte proszku asafoetida i papryczke chilli. Po 10-15 sekundach dorzuc cebulke i poddus az zbrazowieje po czym dodaj czosnek. Podsmaz przez 2-3 minuty, dodaj pomidory i na malym ogniu doprowadz do wrzenia i dosyp wszystkie przyprawy. Po kololo kilku minutach dorzuc fasolke i ciagle mieszajac poddus przez 5 minut.
Przed podaniem dodaj swieza kolendre i pokrop sokiem z cytryny... vuala!!!! nic prostszego :)
0 comments