Blyskawiczne Buraczki Tesciowej
02:04
Przepis na buraczki podpatrzylam u tesciowej. Mimo ze jest ona Gujurati (polnocne Indie) to bardzo czesto gotuje dania harakterystyczne dla poludniowo-indyjskiej kuchni. To chyba dzieki niej nie obawiam sie eksperymentowac. Tak podane buraczki sa swietnym dodatkiem do dania glownego np Kurczak Korma. Przepis na kurczaka wkrotce, moja Mama juz w drodze wiec bede ja szkolic w kuchni :)
Blyskawiczne Buraczki Tesciowej
Skladniki: 2-3 osoby
250g ugotowanych buraczkow (4 male, aldente)
10 listkow curry
1 lyzka stolowa wiorkow kokosowych zalanych wrzatkiem
1 lyzeczka ziarenek sezamu (odloz polowe do posypania)
1 lyzeczka pestek gorczycy (mustard seeds)
½ bialej cebulki pokrojonej w drobniutka kosteczke
2 lyzki stolowe oleju
1 lyzeczka soku z cytryny
Sol i pieprz
do smaku
Szczypta
cukru i platkow chilli
1. Na srenio rozgrzany olej wrzuc pestki gorczycy i
listki curry, gdy gorczyca zacznie strzelac (uwazaj :)) dodaj cebulke i podsmaz
przez 2 minuty. Wrzuc pokrojone w kostke (dosyc gruba) buraczki, sok z cytryny,
plowe ziarenek sezamu i reszte skladnikow. Poddus przez minute ciagle
mieszajac.
2. Podawaj cieple buraczki jako dodatek do glownego
dania, przed podaniem posyp reszta ziarenek sezamu.
3 comments
Jak zwykle cudne kolory u Ciebie! :D
OdpowiedzUsuńmusze koniecznie wyprobowac!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam, anula.
dziekuje :)
OdpowiedzUsuń