Indyjsko-Chinski Stir Fry
02:13
I znow zachcialo mi sie kolorow :) Sam (moj maz) powiada ze najlepsza chinszczyzna jest w Indiach...hmmm napewno mix indyjsko-chinski jest ciekawy... Pomyslalam sobie ze zrobie danie ktore przypomni mu czasy studenckie :) Czesto opowiadal mi jak to po zajeciach z chlopakami szli na stir fry, a niech ma!! co mu bede zalowala :) haha
Indyjsko-Chinski Stir Fry
Paneer z warzywami i orzechami nerkowca w aromatycznym
slodko-kwasnym sosie z Indyjska nutka...
Skladniki: 2-3 osoby
150-200g
sera paneer (moze byc zastapiony piersia z kurczaka)
2 lyzki stolowe posiekanej swiezej kolendry
50g orzechow nerkowca
1 papryka czerwona
1 papryka zolta
½ czerwonej cebulki i ½ bialej pokrojona w cwiartki i podzielone na warstwy
1 lyzeczka pokrojonergo w paseczki imbiru
2 zabki czosnku pokrojone w plasterki
1 czerwona papryczka chilli drobno posiekana
½ lyzeczka proszku garam masala
1 lyzka stolowa sosu sojowego
1 lyzeczka miodu
Sol i pierz do smaku
Sok z polowy cytryny
Sok z polowy cytryny
Olej do
smazenia
1. Pokroj ser paneer wpaseczki okolo 4cm dlugosci i
grubosci okolo 1-2cm. Podsmaz na osobnej patelni do zrumienienia. Uwazaj bo
Paneer strzela na goracym oleju ze wzgledu na wode zawarta w serze. Tak
podsmazony, odsacz na papierowym reczniku.
2. W wooku rozgrzej olej, wrzuc czosnek i imbir, po
okolo 1 minucie wrzuc cebulke i podsmaz przez okolo 2 minuty ciagle mieszajac.
Po chwili wrzuc papryke i smaz przez chwilke poczym dodaj zaznaczone na zielono
skladniki i odrobine wody.
3. Tuz przed samym podaniem dodaj paneer oraz orzechy i
podsmaz przez okolo 2 minuty. Posyp swieza kolendra i podawaj z ryzem lub
noodlami.
Ps. Dzisiaj przyjezdza moja Mama, Wiercidupka jak siedzal w brzuchu tak siedzi :) Kurczak Korma na kolacje a pozniej "Fafernuchy" od babci Irenki.... doczekac sie nie moge :) (olsnilo mnie, Wiercidupka chce sprubowac fafernucha od Prababci :) no i wszystko jasne!!! porod jutro haha
4 comments
Wygląda bardzo apetycznie i tak kolorowo.
OdpowiedzUsuńDziekuje, to wlasnie dlatego jestem zakochana w Indiach, te kolory, smaki, mnie uwodza, nie mozna sie nimi znudzic :)
UsuńIle kolorów...to musi być pyszne, uwielbiam tego typu dania. Muszę w końcu wziąć się za siebie i przygotować ten paneer, jestem ciekawa jak mi wyjdzie.
OdpowiedzUsuńShinju, zrob go raz i sama zobaczysz jak latwo i szybko mozesz wyczarowac pyszny i delikatny ser, naprawde swietny dodatek do wegetarianskich dan...
Usuń