Indyjsko-Chinski Stir Fry

02:13


I znow zachcialo mi sie kolorow :) Sam (moj maz) powiada ze najlepsza chinszczyzna jest w Indiach...hmmm napewno mix indyjsko-chinski jest ciekawy... Pomyslalam sobie ze zrobie danie ktore przypomni mu czasy studenckie :) Czesto opowiadal mi jak to po zajeciach z chlopakami szli na stir fry, a niech ma!! co mu bede zalowala :) haha

Indyjsko-Chinski Stir Fry
Paneer z warzywami i orzechami nerkowca w aromatycznym slodko-kwasnym sosie z Indyjska nutka...
Skladniki: 2-3 osoby
150-200g sera paneer (moze byc zastapiony piersia z kurczaka)
2 lyzki stolowe posiekanej swiezej kolendry
50g orzechow nerkowca
1 papryka czerwona
1 papryka zolta
½ czerwonej cebulki i ½ bialej pokrojona w cwiartki i podzielone na warstwy
1 lyzeczka pokrojonergo w paseczki imbiru
2 zabki czosnku pokrojone w plasterki
1 czerwona papryczka chilli drobno posiekana
½ lyzeczka proszku garam masala
1 lyzka stolowa sosu sojowego
1 lyzeczka miodu
Sol i pierz do smaku
Sok z polowy cytryny
Olej do smazenia

1.     Pokroj ser paneer wpaseczki okolo 4cm dlugosci i grubosci okolo 1-2cm. Podsmaz na osobnej patelni do zrumienienia. Uwazaj bo Paneer strzela na goracym oleju ze wzgledu na wode zawarta w serze. Tak podsmazony, odsacz na papierowym reczniku.

2.     W wooku rozgrzej olej, wrzuc czosnek i imbir, po okolo 1 minucie wrzuc cebulke i podsmaz przez okolo 2 minuty ciagle mieszajac. Po chwili wrzuc papryke i smaz przez chwilke poczym dodaj zaznaczone na zielono skladniki i odrobine wody. 

3.     Tuz przed samym podaniem dodaj paneer oraz orzechy i podsmaz przez okolo 2 minuty. Posyp swieza kolendra i podawaj z ryzem lub noodlami.
 Ps. Dzisiaj przyjezdza moja Mama, Wiercidupka jak siedzal w brzuchu tak siedzi :) Kurczak Korma na kolacje a pozniej "Fafernuchy" od babci Irenki.... doczekac sie nie moge :) (olsnilo mnie, Wiercidupka chce sprubowac fafernucha od Prababci :) no i wszystko jasne!!! porod jutro haha

You Might Also Like

4 comments

  1. Wygląda bardzo apetycznie i tak kolorowo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje, to wlasnie dlatego jestem zakochana w Indiach, te kolory, smaki, mnie uwodza, nie mozna sie nimi znudzic :)

      Usuń
  2. Ile kolorów...to musi być pyszne, uwielbiam tego typu dania. Muszę w końcu wziąć się za siebie i przygotować ten paneer, jestem ciekawa jak mi wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Shinju, zrob go raz i sama zobaczysz jak latwo i szybko mozesz wyczarowac pyszny i delikatny ser, naprawde swietny dodatek do wegetarianskich dan...

      Usuń

NEWSLETTER

Like us on Facebook

Instagram