kurczak z kasztanowymi grzybkami w kokosowym sosie
02:22
Uwieeeeelbiam grzyby, jestem totalnie zniewolona ich smakiem, aromatem ich kolorem.... Grzyby zawsze goscily w mojej kuchni. Uwielbiam je w bigosie, na toscie, na zapiekance, na pizzy, w pierogah no i oczywiscie w curry. Polaczenie kokosa i grzybow nie jest mi obce, jednym z pierwszych wpisow na blogu byly wlasnie te lobuziaki. Potrawa ponizej jest aromatyczna, zaspokajajaca, ma w sobie cieplo i zarazem swiezosc. Dogadzam swoim kubeczkom smakowym :) czemu nie? w koncu im tez sie cos nalezy... a czym lepiej je uraczyc niz tak wysmienita potrawa....
Z kasztanowymi grzybami pierwszy raz spotkalam sie w Anglii. Sa one tutaj dostepne w kazdym supermakrecie. Sa one domiana znanej nam pieczarki. Charakteryzuja sie brazowym kolorem glowki grzyba, a w smaku sa bardziej intensywne, prawie orzechowe.
Jednym z najciekawszych i najnowszysch odkryc naukowcow jest to ze grzyby maja bardzo duzy wplyw na redukowanie ryzyka raka piersi. Kobiety uczestniczace w badaniu, (zorganizowanym przez City of Hope Medical Centre w Kaliforni), ktore spozywaly swieze grzyby raz na dobe byly o 64% mniej narazone na raka piersi, a te ktore polaczyly jedzenie grzybow z piciem zielonej herbaty az o 90%!!
Kurczak z kasztanowymi grzybkami w kokosowym
sosie...
Skladniki: 2 osoby
1 duza piers z kurczaka
4-5 kasztanowych grzybow (moga byc zastapione pieczarkami, lub prawdziwkami)
2
lyzki stolowe ghee
3 szczypiorki z cebulka
1 lyzeczka pasty czosnkowo/imbirowej
1 lyzeczka ziaren kuminu (jeera)
2 suche papryczki chilli przelamane w pol
3 zielone kardamony
1 laska cynamonu
½ lyzeczki garam masala
½ lyzeczki kurkumy (tumeric powder)
2
lyzki stolowe
swiezej pokrojonej kolendry (razem z lodyzkami)
1 lyzka stolowa soku z cytryny
¾ szklanki mleka kokosowego
Sol
do smaku
Szczypta
cukru
- Rozgrzej ghee w wooku, dodaj ziarna kuminu,cynamon i kardamony. Po chwili wrzuc chilli, i cebulke. Gdy ta sie delikatnie zrumieni dodaj paste imbirowo/czosnkowa. Dobrze wymieszaj, po czym wrzuc posiekane na grube plasterki grzyby.
- Gdy te nabiora koloru, dodaj sok z cytryny i pokrojona w kostke piers z kurczaka. Podsmaz do zrumienienia, okolo 3-5 minut. Przykrec gaz i dodaj garam masala, sol, kurkume, cukier oraz mleko kokosowe. Przykryj i dus na malym ogniu przez okolo 10-15 minut do momentu az kurczak jest ugotowany. Pamietaj aby czesto mieszac curry.
- Podawaj z posiekana kolendra. Za najlepsze uzupelnienie tego dania uwazam, ogotowany na sypko bialy ryz oraz salatke z buraczkow...

Kochane kobitki, no i wy mezczyzni, dbajacy o swoje damy... zabierzcie sie za gotowanie, nie ma co marnowac czasu!!
Czy leci wam juz slinka..???. :) hahaha
2 comments
ta ciekawostka o raku... no, nie wiedziałam. chyba się przerzucę na większą ilość grzybów, bo herbatą zieloną się wręcz zapijam xd
OdpowiedzUsuńinteresujące, egzotyczne danie.
świetny przepis, apetyczne zdjęcia.
OdpowiedzUsuń