Szparagi z rozanym pieprzem limonka i imbirem
05:41Sloneczne popoludnie, maly zasnal czas cos zjesc. Z lodowki spogladaja na mnie szparagi, mowia... "zrob cos z nami, ile tak bedziemy lezec!!" haha. Szparagi jadam bardzo zadko, pewnie ze wzgledu na to ze Sam jakos niechetnie do nich podchodzi. Dla mnie sa one, eleganckie, bezpretensjonalne, wykwintne, wygladaja jak egzotyczne drzewa. Jest w nich cos uroczego. Uwielbiam szparagi jako dodatek do grilowanej ryby. Na lekki obiad lub jako szykowna przystawke. Sa tez swietne na stojace imprezy bo mozna je smialo jesc rekami.
Szparagi z rozanym pieprzem limonka i imbirem
Skladniki: 2osoby
12
mlodych szparagow
Skladniki na sos:
½ lyzeczki pieprzu rozanego rozbitego w mozdziezu
2 lyzeczki soku z limonki
1
lyzeczka rozpuszczonego masla
½ lyzeczki potarkowanego imbiru
2 listki miety drobniutko posiekane
Sol do smaku
|
- Szparagi wrzuc do wrzacej wody i gotuj przez 5 minut. Jesli uzywasz duzych szparagow musisz gotowac je troszke dluzej. Powinny one byc aldente, czyli miekkie ale i przy okazji delikatnie chrupiace. Nie ma nic gorszego niz przegotowane szparagi, moj Tip.... po kolo 4 minutach wyjmij jednego z wody i delikatnie zegnij, jesli sie poddaje ale nie do konca to znaczy ze sa gotowe).
- Wymieszaj wszystkie skladniki sosu i polej nim, odcedzone i ulozone na talezu szparagi. Gotowe!!
2 comments
Bardzo mi się podobają tak przyrządzone szparagi. Sezon szparagowy w PL się zaczyna, więc wypróbuję je.
OdpowiedzUsuńSuper, udalo mi sie w czas trafic z przepisem haha :)
Usuń