Polsko/hiszpansko/indyjskie leczo

07:11

Witam po przerwie, dlugo by tu opisywac co i jak. Niania pojawila sie i jest lzej.
Dzisiaj przepis na leczo, troszke urozmaicone, z cudownie paprykowa kielbaska chorizzo no i oczywiscie z indyjskim kopniaczkiem...

Bierzemy udzial w akcji kilinarnej Kuchnia 24/7. info o akcji sprawa jest prosta opisujemy codzienny jadlospis...hmmm no to lecimy kochani, zapraszam do mojej kuchni:
Sniadanie:  leniwie pelzne do lodowki, pol zaspana, stac mnie tylko na podsmazenie jaka oraz parathy...zoltko przynosi slonce do kuchni... zanim ja zjem, pochlaniam oczami i dusza mi sie cieszy... na dzien dobry, i to jaki dobry sie zapowiada :)


 


Polsko Indyjska Paratha Sniadaniowa











Przekaska: chodzi za mna cos, tylko nie wiem co, do obiadu jeszcze chwilka a ja juz bym cos pogryzla... nie chce mi sie gotowac, cos szybkiego swiezego troche dla zaostrzenia apetytu... szparagi wystawily lby z lodowki i nie chcac ich obrazic... pozarlam je hahaha




Szparagi z rozanym pieprzem i limonka













Obiad: gwiazda dzisiejszego wpisu!! Leczo tak smaczne ze trzeba kupic garnek ktory mozna na klodke zamknac :) koniecznie, ale to koniecznie!! zrobcie tyle zeby dla kazdego po dwie dokladki wyszlo!!



Leczo polsko/hiszpansko/indyjskie











Polsko/hiszpansko/indyjskie leczo
Skladniki: na 2 osoby + dokladki
 posiekanej duzej cebuli
8 srednich papryk (rozne kolory) pokrojonych nqa duze kawalki
1 duza cukinia pokrojona w kostke
4 srednie pieczarki pokrojone w plasterki
½ kieliszka bialego wina
1 duze petko kielbasy chorizzo lub (slaskiej + lyzeczka czerwonej slodkiej papryki)
½ kubka posiekanej swiezej kolendry
½ pomidorow z puszki
1 lyzeczka koncentratu pomidorowego
3 zabki czosnku posiekane lub wycisniete przez praske
½ lyzeczki ziaren kolendry (corriander) rozgniecionych w mozdziezu
½ lyzeczki tumeric powder (kurkuma)
1 lyzeczka platkow chilli
Olej do smazenia
Sol i pieprz do smaku
Szczypta cukru

  1.   Na srednio rozgrzany olej wrzuc cebulke i czosnek, dus przez 5 minut po czym wrzuc pieczarki,cukinie i chorizzo. Podsmaz do zrumienienia cebulki i dodaj biale wino. Po chwili (3-4 minuty) wrzuc wszystkie przyprawy, gdy te zaczna wydzielac swoj piekny aromat dodaj pomidory, papryke i koncentrat pomidorowy.  
  2. Pod przykryciem dus na malym ogniu co jakis czas mieszajac. Gdyby leczo wydawalo sie zbyt suche dodaj odrobine wody. Przypraw, sola, pieprzem i szczypta cukru do smaku. Gdy papryka jest miekka danie jest gotowe. Podawaj z chlebem lub z plackami Paratha 
Przekaska: po takim obiedzie to nie bardzo sie chce juz nic palaszowac ale ze wzgledu ze moj malzonek wraca do domu pozno kolacje tez zawsze jakos brzmi odlegle... no to szybki tost.....


  


















Kolacja: z utesknieniem czekajac na meza tzn kolacje haha, czujac ze przegielam z tym obzeraniem sie caly dzien pozeram moja ulubiona salatke... och jaka ona jest rozweselajaca... 2 szklanki wina bialego i jestem w raju :)




Rozweselajaca salatka ciezarowki

You Might Also Like

4 comments

  1. mieszanka smaków - super! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego czegoś jeszcze nie jadłam :) Weekend zapowiada się apetycznie ;) Zapraszam też na leczo do mnie - http://leczo.net.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm... Polsko indyjskie leczo to potrawa, w której zakochałem się od pierwszego wypróbowania. A za sprawą kiełbasy chorizo i wszechobecnych smaków pomidorów (dodałem gomarowski koncentrat 30% na współ z przecierem Pomidori). Powiem szczerze dania kuchni indyjskiej znajdują w mojej kuchni coraz większe błogosławienstwo, bo mam plan spróbowania coraz wiekszej ich ilości. I uwielbiam film Salaam Bombay. Polecam.

    OdpowiedzUsuń

NEWSLETTER

Like us on Facebook

Instagram