Aromatyczne Biryani z Samphire

16:23

Ufff minelo sporo czasu od ostatniego wpisu, zycie sie toczy szybciej niz potrafie za nim nadazyc. Przeboje w pracy polaczone z zabkowaniem totalnie mnie wylaczyly z zycia zywych (tzn gotujacych).

Natychmiast sie poprawiam i wrzucam nowy przepis. Zdecydowanie jeden z ciekawszych i nie brakuje mu wigoru, kreatywnosci i piekna w prostocie.

Biryani to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw Indii. Przywedrowala do kraju z regionow Arabskich, pochodzenie potrawy wywodzi sie z Persji. Byriani jest daniem bardzo roznorodnym, otwartym na kreatywnosc. Wegetarianie jedza biryani z sezonowymi warzywami, najpopularniejsze jednak jest chyba biryani z miesem jagniecym.

Moja wersja jest wegetarianska, malzonek wegetarianin, Au Pair wegetarianka, syn wegetarianin... zostalam przeglosowana :)
Oprocz tradycyjnych warzyw uzylam rowniez warzywa/rosliny ktora wypatrzylam w tesco. Bylam tak ciekawa ze nie oparalm sie i musialam zaopatrzyc sie w pudeleczko...
Roslinka nazywa sie Samphire, zielone delikatnie chrupiace straczki z charakterystycznym slonawym posmakiem. Rosnie w regionach przymorskich, stad zapewne slony smak.

AROMATYCZNE BIRYANI Z SAMPHIRE I WARZYWAMI

Skladniki: na 3 osoby
  • 2/3 kubka ryzu basmati
  • 3 male ziemniaczki
  • 1 mala marchewka
  • 5 floretek kalafiora
  • 5 floretek brokuly
  • 1 garsc Samphire
  • 1 duzy soczysty pomidor drobno posiekany
  • 1/2 kubka zielonego groszku
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 2 zabki czosnku
  • 1 zielona papryczka chilli
  • 1 lyzeczka potarkowanego imbiru
  • 1/2 lyzeczki kurkumy
  • 1 lyzeczka ziaren kuminu
  • 2 czarne kardamony
  • 4 gozdziki
  • 1 laska cynamonu
  • 1/2 lyzeczki proszku chilli
  • 1 lyzka stolowa proszku kolendry
  • 1/2 lyzeczki garam masala
  • 5 lyzek stolowych mleka
  • szczypta szafranu
  • sok z polowy cytryny
  • 2 lyzki stolowe ghee
  • sol do smaku


1. W garnku rozgrzej ghee i na gorace wrzuc ryz, Podsmaz do momentu az wiekszosc ziaren zmieni kolor na bialy z przezroczystego. Zalej 1 litrem wody, dodaj gozdziki, karadamon i cynamon, sol (okolo 1 lyzeczke) i gotuj pod przykryciem az ryz bedzie aldente (ugotowany ale nie do konca). Odcedz na sitku i przelej zimna woda. 
2. w drugim garnku ugotuj pokrojone warzywa (marchew, ziemniaki, kalafior, brokuly). Gotuj stopniowo dodajac w kolejnowsci najpierw ziemniaki i marchew, pozniej kalafiora i na koncu brokule. Warzywa powinny byc lekko chrupiace. odcedz na sitku i odstaw. 
3. W dosc glebokim wooku rozgrzej 3 lyzki stolowe oleju, wrzuc kumin, gdy ten zacznie skwierczec i rumienic sie dodaj paste zrobiona z czosnku, imbiru i chilli. Smaz przez 1 minute i wrzuc cebulke. Przykrec ogien i smaz przez 5 minut po czym dodaj przyprawy sypkie. Smaz przez chwile po czym dodaj posiekanego pomidora i troszke wody (okolo 1/2 szklanki) duz przez 5 minut. Do tak przygotowanego sosu wrzuc wczesniej ugotowane warzywa i dobrze wymieszaj. 
4. Ostatni etap :) na sos z warzywami rozsyp ugotowany ryz, tak aby pokryl sos zupelnie. Nie zapomnialam o mleku i szafranie wlsnie teraz jest jego kolej... mleko zagotuj (ja robie to w mikrofalowce) i wrzuc do niego szafran. Poczekaj okolo 3-4 minuty az pusci swoj piekny zloty kolor. Tak przygotowanym mlekiem wraz ze straczkami polej ryz. 

Jak widac na zdjeciu chodzi o to zeby czesc ryzu byla zlocista a czesc, piekna swieza biela.  Kolendra i zabierajcie sie do palaszowania :)


Biryani nie obejdzie sie bez raity... wideo przepis ponizej

You Might Also Like

3 comments

  1. piękny blog! jestem pod mega wrażeniem! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie widziałam takiego warzywa w Polsce. Jak to smakuje, do czego jest podobne? Intrygujące.

    OdpowiedzUsuń

NEWSLETTER

Like us on Facebook

Instagram