Curry ze slodkiego ziemniaka z fasolka szparagowa i fistaszkami
02:23
Dzisiejszy dzien zaczal sie ponuro.. o gdzinie 5:00 rano pierwsza dostawa do Poorsa a po niej kolejne 3 srednio co pol godziny. Myslalam ze mnie jasna chol..... wezmie grrrrrr. O godzinie 7:30 nie wytrzymalam i wstalam :( Moj "specific sense of grumpiness" wyostrzyl sie dizisiaj i od rana marudze. Ziuta (Adriana) ma mi przywiezc Krispy Creema moze wtedy mi sie humor poprawi. Do tego czasu napawam sie duma i radoscia z podwodu emaila jakiego otrzymalam od Christine Manfield :) Pisze w nim ze pododba jej sie moj blog, ze dziekuje za recenzje ksiazki...awwww jak milusio :)
Dzisiejszy przepis robilam wczoraj na kolacje, zachcialo mi sie czegos nowego. Nigdy nie gotowalam slodkiego ziemniaka w curry. Pomyslalam "raz kozie smierc" i wyszlo nawet niezle...
Polaczenie miekkiego ziemniaka z aldente fasolka i chrupiacymi fistaszkami nie tylko zaskakuje tekstura, kombinajcja smakow jest rownie zadziwiajaca. Slodki ziemniak, delikatna fasolka i slonawe orzeszki zalaskocza nawet najwybredniejsze kubki smakowe :)
Curry ze slodkiego ziemniaka z fasolka szparagowa i fistaszkami...
Skladniki: 2-3 osoby
1 duzy slodki ziemniak,
¼ kubka fistaszkow
½ kubka fasolki szparagowej (pokrojonej na 3 rowne kawalki)
¼ puszki pomidorow z sokiem
½ czerwonej cebulki pokrojonej w kostke
1 zielona paprycza chilli lub 2 suszone czerwone
1 lyzka stolowa pokrojonego w drobniusienka kosteczke imbiru i czosnku
½ lyzeczki proszku tumeric (kurkuma)
1 lyzeczka proszku garam masala
½ lyzeczki ziaren Jeera (kumin)
2 lyzki stolowe oleju, lub ghee,
1 lyzka stolowa smietany 18%
Sol do smaku (okolo ½ lyzki stolowej aby wydobyc smak slodkiego ziemniaka)
Posiekana swieza kolendra
1. Obierz slodkiego ziemniaka i pokroj w gruba kostke, okolo 2-3cm. W wooku rozgrzej ghee i wrzuc ziarna jeera po chwili cebulke. Zmniejsz ogien i podduzs do zmiekczenia po czym dodaj imbir i czosnek. Po okolo 1 minucie, pomidory, pol kubka wody oraz garam masala i kurkume.
2. Po 3-4 minutach wrzuc ziemniaka i fasolke dolej 1 kubek wody, posol i pod przykryciem dus na niewielim ogniu od czasu do czasu mieszajac. Wazne!!... miej pod reka sporo wody poniewaz slodkie ziemniaki gotuja sie dluzej i wypijaja sporo, dodawaj w miare gestnienia curry aby sie nie spalilo. Uwazaj aby nie rozgotowac ziemniakow maja tendencje do rozpadania sie gdy „napija” sie zbyt duzo wody.
3. Przed samym podaniem dodaj smietane i kolendre
Smacznego!!!
2 comments
bardzo fajny przepis, niczego podobnego nie jadłam, więc chętnie wypróbuję, tym bardziej, że obawiałam się jakiś trudnych do zdobycia przypraw, a tu miłe zaskoczenie!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam:)
kulinarnyoliwek.blox.pl
Oliwek, dziekuje, nie wiem jak z ziemniakiem, w wiekszych miejscowosciach juz pewnie mozna zakupic. Jesli chodzi o przyprawy, staram sie nie wymyslac zbyt fikusnych bo wiem ze jeszcze nie jest tak latwo w Polsce dostac wszystkie. Bede czekala na opinie :)
Usuń