Mixed Dal - groch i soczewica w nowej odslonie

01:54

Dal, groch i rozne rodzaje soczewicy sa w kuchni Indyskiej jednym z podstawowych filarow zbalansowanej diety. Sa bogate w bialko, witaminy oraz swietnie uzupelniaja diete wegetarianska. Moj maz przepada za dal w kazdej postaci. Dla niego czesto jest to danie samo w sobie, zupelnie jak dla nas grochowka. Przy okazji ostatniej wizyty w Indach zakupilam pressure coker (szybkowar) i jestem w nim totalnie zakochana. Gotuje wszystko w mgnieniu oka i naprawde chyba nie posiada ograniczen. Ugotowanie ryzu czy dal zajmuje doslownie minuty i wszystko odbywa sie praktycznie w jedym garnku. Polecam!!





Mixed Dal - groch i soczewica w nowej odslonie
Rozplywajacy sie w ustach groch i soczewica wspaniala jako dodatek do glownego dania miesnego, np. miesnych pulpecikow w aromatyczny sosie...

Skladniki:
1/3 kubka luskanego grochu (Chana Dal)
1/3 kubka Masoor Dal (czerwona soczewica)
1/3 kubka Moong Beans (Zielone fasolki moong)
3 kubki wody
1 srednia cebula, pokrojona w kostke/lub 3 cebulki szalotki
1 zabek czosnku
3 lyzki stolowe ghee (klarowanego masla)
½ lyzeszki tumeric powder
½ lyzeczki garam masala
1 lyzeczka corriander powder
1/3 puszki pokrojonych pomidorow w sosie
2 lyzki stolowe pokrojonej swiezej kolendry
½ lyzeczki potarkowanego imbru
Sol do smaku

½ lyzeczki gorczycy (mustard seeds)
½ lyzeczki nasion kuminu (jeera seeds)
1-2 suszone czerwone papryczki chilli
1 mala gwiazdka Anyzu
1 laska cynamonu (okolo 2-3 cm)
12 malych listkow curry (opcjonalne)
3 zielone cardamony

1.     Dla najlepszego efektu, namocz wszystkie rodzaje dal przez noc zalewajac wrzatkiem i pod przykryciem. Odlej wode, poczym dodaj 3 kubki wody gotuj na malym ogniu co jakis czas mieszajac az groch zrobi sie miekki.

2.     W wooku rozgrzej ghee, dodaj wszystkie zaznaczone na czerwono przyprawy po chwili wrzuc cebulke i smaz do zrumienienia po czym dodaj czosnek i imbir oraz pomidory i reszte przypraw (zaznaczonych na zielono). Po kilku minutach dodaj ugotowane Dal, dolej wody jesli konsystencja jezt zbyt gesta, i na malym ogniu dus przez 5-10 minut. Przed podaniem posyp swieza kolendra. Gotowe!!


Aby sprawdzic ze groch jest gotowy zgniec drewniana lyzka o brzeg garnka, jesli groch sie rozpada i robi sie jak puree to zanczy ze jest gotowy. Dodaj pol lyzki ghee i wymieszaj, odstaw na bok. Konsystencja powinna przypominac bardzo gesta zupe, jesli groch jest zbyt suchy dodaj troszke wiecej wody.


You Might Also Like

2 comments

  1. Dal fry mmmmm uwielbiam, ale jeszcze nigdy nie zdecydowalam sie na mieszanie straczkowych. Obawialam sie tego ze nierowno sie gotuja, tj. groch gotuje sie wolniej niz soczewica. Widze, ze nie ma sie czego obawiac.

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja tesciowa zawsze miesza dal, co ma pod reka, niektore sie rozgotowuja ale to porawia tylko gestosc :)dla mnie jednolite dal jest fajne ale szybko mi sie nudzi wiec kombinuje haha.

    OdpowiedzUsuń

NEWSLETTER

Like us on Facebook

Instagram