Kolorowe kielki curry style

08:29


Kielki... Sam wiele razy mowil mi ze bardzo je lubi a nigdy nie mialam okazji ich ugotowac. Zaczal sie dylemat... czy zrobic tradycyjne curry z sosem, a moze tylko szybki stirfry... zajrzalam do lodowki znalazlam papryke...no i sie zaczelo....efekt ponizej :)

Kolorowe kielki curry style
Skladniki: 2 osoby
230g kielkow (fasoli adzuki, ciecierzycy, zielonej i brazowej soczewicy) jakie uda wam sie dostac w sklepie
3 lyzki stolowe pomidorow z puszki
½ lyzeczki jeera seeds (nasion kuminu)
1 srednia czerwona cebula pokrojona w kostke
1 czerwona papryka pokrojona w paseczki
2 lyznki stolowe oleju
Posiekana swieza kolendra
Na paste:
½ soku z malej cytryny i potarkowana skorka
½ soku z limonki i potarkowana skorka
1 lyzka stolowa oleju
1 papryczka chili drobno posiekana
½ lyzeczki potarkowanego swiezego imbiru
1 lyzeczka potarkowanego czosnku
½ lyzeczki swiezo zmielonego pieprzu
1 lyzeczka zproszkowanej kolendry (corriander powder)
¼ lyzeczki zproszkowanej kurkumy (tumeric powder)
Sol do smaku

1.      W malej miseczce wymieszaj wszystkie skladniki pasty i odstaw na 5 minut.

2.     W wooku rozgrzej olej i wrzuc nasiona kuminu (jeera), gdy te zaczna sie rumienic dodaj cebule i papryke. Na srednim ogniu podsmaz przez okolo 5 minut czesto mieszajac.

3.     Gdy cebulka sie zrumieni, dodaj pomidory i wczesniej przygotowana paste. Dobrze wymieszaj, po okolo minucie dodaj kielki i na srednim ogniu podsmaz przez okolo 3-4 minuty. Gotowe!!
Pyszotka!!!

You Might Also Like

2 comments

Like us on Facebook

Instagram