Kolorowe kielki curry style
08:29
Kielki... Sam wiele razy mowil mi ze bardzo je lubi a nigdy nie mialam okazji ich ugotowac. Zaczal sie dylemat... czy zrobic tradycyjne curry z sosem, a moze tylko szybki stirfry... zajrzalam do lodowki znalazlam papryke...no i sie zaczelo....efekt ponizej :)
Kolorowe kielki curry style
Skladniki: 2 osoby
230g kielkow (fasoli adzuki, ciecierzycy, zielonej i brazowej soczewicy) jakie
uda wam sie dostac w sklepie
3 lyzki stolowe pomidorow z puszki
½ lyzeczki jeera seeds (nasion kuminu)
1 srednia czerwona cebula pokrojona w kostke
1 czerwona papryka pokrojona w paseczki
2 lyznki stolowe oleju
Posiekana swieza
kolendra
Na paste:
½ soku z malej cytryny i potarkowana skorka
½ soku z limonki i potarkowana skorka
1 lyzka stolowa oleju
1 papryczka chili drobno posiekana
½ lyzeczki potarkowanego swiezego imbiru
1 lyzeczka potarkowanego czosnku
½ lyzeczki swiezo zmielonego pieprzu
1 lyzeczka zproszkowanej kolendry (corriander powder)
¼ lyzeczki zproszkowanej kurkumy (tumeric powder)
Sol
do smaku
1. W malej
miseczce wymieszaj wszystkie skladniki pasty i odstaw na 5 minut.
2. W wooku rozgrzej olej i wrzuc nasiona kuminu
(jeera), gdy te zaczna sie rumienic dodaj cebule i papryke. Na srednim ogniu
podsmaz przez okolo 5 minut czesto mieszajac.
3. Gdy cebulka sie zrumieni, dodaj pomidory i wczesniej
przygotowana paste. Dobrze wymieszaj, po okolo minucie dodaj kielki i na
srednim ogniu podsmaz przez okolo 3-4 minuty. Gotowe!!
Pyszotka!!!
2 comments
Samo zdrowie! Super :)
OdpowiedzUsuńZdrowo i kolorowo! Widzę, że zapraszasz wiosnę.. Słusznie!
OdpowiedzUsuń