Czerwona soczewica z mietowym kopniakiem

06:18

Dzisiaj super blyskawicznie..... Pyszna, aromatyczna, z dodatkiem miety!!! eksperyment ktory udal mi sie w 110% :) Aaaaa i ja zawsze szybciutko bo 15-20 min i po sprawie.... czyz zycie nie jest piekne w mojej indyjsko/polskiej kuchni hahah

Czerwona soczewica z mietowym kopniakiem
Skladniki: 2-3 osoby
1 szklanka czerwonej soczewicy (masoor dal)  
1 czerwona cebula pokrojona cieniutkie polplasterki
2 zabki czosnku posiekane na cieniutkie plasterki
½ lyzeczki potarkowanego imbiru
1 drobno pokrojona czerwona papryczka chilli
7-10 swiezych listkow miety posiekanych
3 lyzki stolowe pomidorow z puszki (lub 1 duzy soczysty pomidor)
¼ kubka smietany 12%
½ lyzeczki ziaren kuminu (jeera)
1 lyzeczka garam masala
½ lyzeczki kurkumy (tumeric powder)
Sol do smaku
Olej lub ghee do smazenia
  1.   W wooku rozgrzej ghee i dorzuc ziarna kuminu.  Po chwili wrzuc cebulke, czosnek, imbir i chilli. Podsmaz do zrumienienia, (odloz 1 lyzke stolowa do dekoracji) po czym, dodaj pomidory, garam masala i kurkume. Calosc poddus przez okolo 2 minuty i dodaj posiekana miete.
  2.    Do mikstury dodaj soczewice,  okolo 1.5 szklanki wody i odrobine soli. Dal gotuj na malym ogniu pod przykryciem przez okolo 10min do zmiekczenia. Tuz przed podaniem dodaj smietane wymieszaj. Podawaj z posypka z cebulki i listkami swiezej miety.

You Might Also Like

4 comments

  1. Mniam, a ja właśnie uzupełniłam w domu zapas czerwonej soczewicy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super!!! W takim razie musze jeszcze kilka przepisow wykombinowac ;) ....... Mam pomysl!! Haha

      Usuń
  2. No ba, pewnie, ze jest pieknie i smacznie na dodatek!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham moja kuchnie!! Jest kolorowa I pelna malych sloiczkow z przeroznymi przyprawami :)

    OdpowiedzUsuń

Like us on Facebook

Instagram