Paneer w aromatycznym sosie migdalowo-smietanowym
03:12
Malzonek szanownie wrocil z Milanu. Takiemu to dobrze :) Maly mial szczepionke w poniedzialek i od tego wlasnie poniedzialku marudzi straszliwie. Nie jestem przyzwyczajona bo naprawde bardzo malo placze, znalazlam sie niestety w sytuacji bez wyjscia. Trzeba zagryzc zeby i brnac.
Nie wiem dlaczego nagle stalam sie taka wspaniala zona i ugotowalam mezowi pyszna kolacje. To chyba dlatego zeby wiecej nie latal. (oczywiscie dni szczepionek, juz zapowiedzialam!!! nie ma mowy na wyjazdy). Teraz nadrabia stracony czas z synem... a ja? pisze bloga :)
Jak wspominalam w jednym z pierwszysch przepisow zawierajcych paneer, jest on jednym z moich ulubionych skladnikow. Jedzac dania z tym serem naprawde nie zaluje ze na talezu brakuje mieska. (bylam wegetarianka przez 3 lata po poznaniu mojego meza,to wlasnie wtedy zakochalam sie w tym oto serze)
Danie jest pyszne, proste w wykonaniu. Jesli mieliscie okazje upichcic cos z mojego blogu to juz zapewne wiecie ze nie przesiaduje godzinami w kuchni. Szybkie i smaczne curry to moja specjalnosc. 15minutek i po sprawie :).... Z ta mysla przewodnia zapraszam na moj kolejny blyskawiczny przepis.
Paneer w aromatycznym sosie
migdalowo-smietanowym
Skladniki: 2-3 osoby
250g sera paneer
1 czerwona cebula pokrojona w
kostke
2 zabki czosnku posiekane na
cieniutkie plasterki
½ lyzeczki potarkowanego imbiru
½ drobno pokrojonej czerwonej
papryczki chilli
1 garsc swiezych listkow
szpinaku
3 lyzki stolowe pomidoow z
puszki (lub 1 duzy soczysty pomidor)
¼ kubka smietany 12%
2 lyzki stolowe mielonych
migdalow
2 lyzki stolowe rzezuchy do
posypania przed podaniem
½ lyzeczki ziaren kuminu (jeera)
1 lyzeczka garam masala
½ lyzeczki proszku chilli
½ lyzeczki kurkumy (tumeric
powder)
Szczypta proszku asafoetida
Sol do smaku
Olej lub ghee do smazenia
- W wooku rozgrzej ghee i dorzuc ziarna kuminu oraz szczypte proszku asafoetida. Po chwili wrzuc cebulke, czosnek, imbir i chilli. Podsmaz do zrumienienia, dodaj pomidory oraz garam masala,proszek chilli i kurkume. Calosc poddus przez okolo 2 minuty po czym dodaj posiekany szpinak i migdaly.
- Calosc poddus przez 5 minut i dodaj ser paneer. Dus do momentu gdy ser zrobi sie miekki po czy dodaj smietane. Dobrze wymieszaj, przed podaniem posyp rzezucha.
5 comments
Wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńDziekuje ;)
UsuńUwielbianm paneer. Ale niestety ciągle poszukuje w Warszawie miejsca, gdzie można go kupić.
OdpowiedzUsuńPaneer jest bardzo latwym do wykonania serem. W tekscie pod slowem paneer ukryty jest link do przepisu. Naprawde warto sie pofatygowac tumbardziej ze zbliza sie lato a u mine paneer kroluje na grilu ;)
UsuńWygląda wspaniale :) Chętnie spróbuję tego sosu, ale bez szpinaku w moim przypadku :D
OdpowiedzUsuń