Paneer Makhani - i nowinki na temat wideo
16:20
Jejuuuu jaka jestem podekscytowana!!!! Dzisiaj pelna para ruszyla edycja filmow. Dzieki Mackowi sa juz sklepane w calasc czekaja tylko na dodanie czolowki i listy skladnikow.
Nastepny wpis bedzie juz z wideo :) koniecznie zagladajcie.
Dzisiejszy przepis jest na Paneer Makhani, zdecydowanie jeden z moich ulubionych. Nie nalezy niestety to wersji nisko kalorycznej ale warto jest pochlonac te dodatkowe kalorie :)
Nastepny wpis bedzie juz z wideo :) koniecznie zagladajcie.
Dzisiejszy przepis jest na Paneer Makhani, zdecydowanie jeden z moich ulubionych. Nie nalezy niestety to wersji nisko kalorycznej ale warto jest pochlonac te dodatkowe kalorie :)
Paneer Makhani
Skladniki: na 2 osoby
250g sera paneer pokrojonego w kostke 2cm
1 lyzeczka potarkowanego czosnku
1 lyzeczka potarkowanego imbiru
½ kubka mrozonego groszku
1 ½ cebuli potarkowanej lub zmielonej
3 lyzki stolowe smietany
2 lyzki stolowe masla
3 lyzki stolowe posiekanych pomidorow z puszki
1 lyzeczka garam masala
2 lyzeczki proszku kolendry
1 lyzeczka proszku chilli (lub do smaku)
Sol i pieprz
do smaku
Ghee do
smazenia
Swieza kolendra
do dekoracji
- Na rozgrzane ghee wrzuc czosnek i imbir, podsmaz przez chwike i dodaj polowe masla oraz cebulke. Smaz na srednim ogniu przez okolo 5 minut do zrumienienia, po czym dodaj pomidory. Smaz przez okolo 4-5 minut po czym dodaj wszytskie przyprawy.
- Gesta paste, ciagle mieszajac smaz przez okolo 1-2 minuty, po czym dodoaj pol szklanki wody. Do sosu wrzuc Paneer i dus razem do momentu az Paneer jest zupelnie miekki, dodaj groszek.
- Tuz przed podaniem wlej smietanke, posol o posyp swieza kolendra
13 comments
Musi być pyszne... lubię takie smaki, i jeszcze w dodatku wygląda, że nie jest trudne do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńdziekuje za odwiedziny, bylo bardzo smaczne, polecam przepis :)
UsuńNo to czekamy na filmy :) A ten paneer wygląda świetnie.
OdpowiedzUsuńpierwsze wideo ju zjutro :)
UsuńSkąd ty te skladniki bierzesz? z jakiejs kiepskiej indyjskiej restauracji??
OdpowiedzUsuńJAKI GROSZEK?? GDZIE SIE GROSZEK DAJE?? CHYBA DO ZUPY WARZYWNEJ a nie do Makhani!!!!
Czesc Kinga,
Usuńdzeki za odwiedziny, Paneer Makhani znam z przepisuj mojej tesciowej ktora dodaje do niego groszek, czasami zamiast groszku np fasolke. Wiesz, doceniam fakt ze zapewne znasz inny przepis, to tylko swiadczy o tym ze kuchnia Indyjska jest zroznicowana i ze mozna ja interpretowac na wiele sposobow. Makhani to sos maslany (makhan - maslo w jezyku hinduskim), nie ma on nic wspolnego z groszkiem czy innymi dodatkami.
Pozdrawiam
Aneta
Do tego nie dodaje żadnych groszków a tym bardziej fasolek!! Powtarzam - TO NIE JEST ZUPA WARZYWNA!!
UsuńMieszkam od dwóch lat w Indiach, mam męża hindusa więc oczywiście, że wiem jak się robi oryginalne Makhani. Nawet nie wyobrażasz jak się tu śmialiśmy z tego 'przepisu', który z indyjskim jedzeniem łączy najwyżej nazwa.
Jak wspominalam w poprzednim komentarzu, to jest moja interpretacja tego dania. Nie chce byc nieprzyjemna ale widocznie fakt ze jestes w Indiach nie wnosi nic do sprawy. Dziwi mnie wrecz ze jestes tak malo otwarta na eksperymenty, w koncu gotowanie jest sztuka.
UsuńDziekuje za odwiedziny I uwazam temat za zamkniety.
Aneta
Dokładnie, to jest TWOJA INTERPRETACJA, wiec nie pisz ludziom, że to jest przepis na Makhani. Siejesz zwykłe kłamstwo.
UsuńTo, że mieszkam w Indiach wprowadza do sprawy dużo - np. to że moge poinformować ludzi czytających to, że ten przepis NIE JESTEM ORYGINALNY i jest tylko twoja INTERPRETACJĄ.
I jestem bardzo otwarta na sztukę gotowania (jestem właścicielka restauracji) ale jak ktoś KŁAMIE w żywe oczy.
temat uważam TERAZ za zamknięty.
Gratuluje podejścia i wąskiego myślenia. Napisze tylko ze tak jak w Polsce placki ziemniaczane czy bigos sa nazwa potrawy tak i w każdej innej kuchni przepis końcowy jest zawsze interpretacja kucharza. Nie przecze ze twoja czy innej osoby bedzie inna więc nie wydaje mi sie ze należy tu sprawę rozdmuchiwac do takich proporcji. Moi czytelnicy szukają inspiracji i ta właśnie im daje.
UsuńPozdrawiam
mniam mniam! :P
OdpowiedzUsuńKinga weź już się więcej nie odzywaj.... ok ?
OdpowiedzUsuń@Kinga Jabłońska, idź stąd trollu :)
OdpowiedzUsuń