Ladies fingers - niespodzianka dla narzeczonego?

04:15

Opowiem wam pewna historie:
Prawie 6 lat temu, dnia 28mego czerwca pierwszy raz sprobowalam pewnego warzywa. Moja jeszcze wtedy nie-teściowa, przygotowała (co się pózniej okazało) ulubione danie mojego małżonka. Oczywiście pokazała mi jak zmontować ta ze potrawę. Dwa dni pózniej mój (jeszcze wtedy narzeczony) wziął mamę na wieczorne zwiedzanie Londynu. Ja chcąc zabłysnąć w oczach przyszłego męża i oczywiście jego mamy, postanowiłam ze raz kozie smierć, ugotuje!!!
Oczywiście nie poszło jak należy. Warzywko cholernie cieżko się kroilo, jak już pokroilam to w trakcie smazenia (po około 2 minutach) się wręcz spalilo. Hmmmm, pomyślałam.... Dzwonię do mamy (mojej oczywiście) i mówię: Mamo podsmazylam ta okre i się spalila!! Na to moja mama: "Co ty do mnie rozmawiasz dziecko, jaka okra!! Jak spalilas jedzenie to wyrzuc do śmieci, wynies worek, umyj garnek, wywietrz dom i udaj ze nic nie gotowalas ;)", posluchalam mamy.
Na drugi dzień moja teściowa grzebie w lodówce, miota się biedna. Ja głupka udaje, oglądam telewizje ;) Hmmm teściowa mówi do Sama... "jestem pewna ze miałam w lodówce drumstick".... o kurde to już wiem co poszło nie tak haha.
Przyznalam się oczywiście, nie chciałam by kobiecina zwariowala zupełnie haha. Do dziś jest to jedna z ulubionych historii teścia, opowiada ja każdemu :) teraz tylko chwali się ze umiem gotować. Żeby było jasne poniżej zdjęcia obu warzywek. Jestem pewna ze dostać je można pewnie tylko w dużym mieście (o ile). Zapraszam na przepis...


Indyjski stir-fry z Okry
Skladniki: 2-3 osoby
750g  ladies fingers pokrojonych w grube 304mm plasterki
1 cebula pokrojona w kostke
2 zabki czosnku posiekane na cieniutkie plasterki
½ lyzeczki potarkowanego imbiru
½ lyzeczki ziaren kuminu (jeera)
½ lyzeczki ziaren musztardy
½  lyzeczki garam masala
1 lyzeczka proszku chilli
½ lyzeczki kurkumy (tumeric powder)
1 lyzeczka proszku corriander (kolendra)
Szczypta proszku asafoetida
Sol do smaku
Sok z cytryny
Olej lub ghee do smazenia
  1. W wooku rozgrzej ghee i dorzuc ziarna kuminu, musztardy oraz szczypte proszku asafoetida.  Po chwili wrzuc cebulke, czosnek, imbir.Podsmaz do zrumienienia, po czym dodaj pokrojona okre. Ta pod pol-przykryciem dus na malym ogniu do zmiekczenia. Mieszaj sporadycznie i delikatnie aby nie wydzielila zbyt duzo soku (ciagliwej substancji). 
  2.  Gdy okra jest gotowa (aldente) dodaj reszte przypraw uprzednio namoczonych w malej miseczce z 1 lyzka soku z cytryny i 1 lyzka stolowa wody. Wymieszaj okre z przyprawami i poddus przez okolo 5 minut. Gotowe!!
Okra- potocznie zwana Ladies Fingers,jest Ketima jadalna. Jednoroczne owoce tej rosliny maja przecietna dlugosc okolo 5-10cm i wypelnione sa licznymi nasionkami. Ksztalt warzywa przypomina palec stad nazwa Ladies Fingers. Okra podobnie jak fasola szparagowa przyzadzana moze byc na wiele sposobow. Do najpopularniejszych naleza, stir-fry z przyprawami, wypelnianie wzdluz pokrojonego warzywa farszem, dodawanie calego do zup takich ja sambar, lub przyzadzane w jogurcie Dahi Bindi (przepis ze strony Tarly Dalal kryje sie pod nazwa).
Ponizej fotki zaczerpniete z Wikipedii. Wecej informacji dostepnych jest pod linkiem...
Dla porownania ponizej fotka Drumstick oraz link do przepisu na drumstick curry.

Milej Niedzieli!!!
ps. ponizej wkleila mi sie jaks niewidoczna tabelka i nie moge jej usunac :( stad ta przerwa ....













You Might Also Like

5 comments

  1. ciekawe danie, nigdy nie miałam okazji czegoś takiego jeść :)
    pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej Oliwek, warzywo jest bardzo nietypowe. Ciezko mi jest porownacj je do czegos bardzoej znanego na w Polsce. hmmmmm pomysle nad tym

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobre. A ja walczylam z drumstickiem i ciagle go obieralam, bo wydawalo mi sie, ze ta gruba skora bedzie wlazic pomiedzy zeby, az w koncu niemal nic z niego nie zostalo, chyba same pestki:-). Jesli chodzi o smak to okre odrobinke porownalabym z zielona fasolka szparagowa, taka troche niedogotowana a drumstick po prostu smakuje jak szparagi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hejka, zgodze sie z Toba, okra przypomina troch fasolke szparagowa, aczkolwiek ten meszek na skorce toche jak kiwi, strasznie zbia z tropu. Ja osobiscie srednio za okra przepadam za to Sam jadlby ja codziennie 3 razy dziennie :) a drumstick to tylko w sabarze jak dla mnie,

      Usuń
  4. pokopana to mega trafne określenie :)

    OdpowiedzUsuń

Like us on Facebook

Instagram